Bob de Jong en Bjorn Degandt winnen 56e ELE Rally

Na een enerverende dag in de ELE Rally kan er gerust gesteld worden dat dit niet een alledaagse ELE was. Nadat er op de eerste 3 klassementsproeven al het nodige gebeurde, werd dit gedurende de dag nog verder onderstreept door het aantal uitvallers. Bij de rally stonden 51 auto’s aan de start, waarvan er slechts 27 de finish hebbben gehaald. Onder hen dus de winnaars Bob de Jong en Bjorn Degandt met de Hyundai i20 R5. Nadat ze in 2013 voor het eerst instapten naast elkaar, en prompt de ELE wonnen, hebben ze nu een hoofdstuk afgesloten door in de laatste rally die ze samen rijden, ook aan de haal te gaan met de 1e prijs. De cirkel is rond. Tweede werden Kevin van Deijne en Hein Verschuuren met de Skoda Fabia R5 en het podium werd gecomplementeeerd door Jim van den Heuvel en Jouri Dockx met de VW Polo R5.

Eerste boucle

Nadat er op de eerste 3 klassementsproeven (Strijpse Kampen, Spoordonk en Wintelre-Oerle) al een felle strijd was ontstaan tussen de equipes De Jong/Degandt, Van Deijne/Verschuuren en Van den Heuvel/Dockx werd er gedacht dat dit een echte titanenstrijd zou gaan worden. Echter bleek de equipe De Jong/Degandt alles onder controle te hebben waardoor ze gedurende de dag hun voorsprong konden uitbreiden naar maximaal 29 seconden (na klassementsproef MRT Engines/ Sint-Oedenrode 2). Doordat De Jong en Degandt continue snelle tijden lieten noteren liepen ze ook flink uit op de concurrentie. In de laatste boucle van 2 klassementsproeven was het een kwestie van de concentratie bewaren en de rally uitrijden.

Genieten voor Radboud van Hoek

Ook oud-wedstrijdleider Radboud van Hoek stond met zijn vaste rijder Jan de Winkel aan de start in de Renault Clio R3. Ondanks een momentje was de lach op het gezicht van Van Hoek er een van oor tot oor. Het was prachtig om te zien hoe zo’n doorgewinterde rally-man in hart en nieren nu zichtbaar genoot van het rijden van zijn eerste ELE Rally.

Crash voor Piet en Sander van Hoof op KP Wintelre

Minder florissant ging het eraan toe voor Piet en Sander van Hoof. Na een crash op de 3e klassementsproef (nota bene Wintelre) werd die proef ook geneutraliseerd. Piet moet voor observatie nog 1 nacht in het ziekenhuis blijven, Sander is reeds weer naar huis. De man die voor velen nooit kon crashen, was nu toch gecrasht op zijn eigen klassementsproef. Laten we hopen dat ze snel weer de oude zijn en de Mitsubishi Evo IV opgeknapt kan worden. Zoon Jari finishte wel zijn 1e ELE Rally op een mooie 13e plaats met de Opel Adam.

Historics Rally, Shortrally, Cross Country Rally

In de 3e ELE Historic Rally ging de winst naar de equipe Piet-Hein en Mika van der Heijden met de Lancia Delta. Tweede werden Christophe de Leeuw en Rutger Govaerts met de Opel Ascona A en de 3e plaats is er voor Sander Drijber en Thies Stegeman met de BMW 320/6. In de Cross Country Rally werd er een loepzuivere hattrick gescoord door Joost Hofmans en Mark van der Spank die met hun McRae Enduro iedereen wederom te snel af waren.

Kampioenschappen

Naast de overall plaatsing, zijn er ook punten te verdien in de meetellende kampioenschappen. In het Open Nederlands Rally Kampioenschap was De Jong het snelste, in het Nederlandse Rally Kampioenschap pakte Lambert Parren de overwinning in de Mitsubishi Evo X door Ad Smits (Mitsubishi Evo X) voor te blijven en Michael Kamper won de BMW 130i Cup. Tevens was er een mooi succes voor de broers Stevens uit Eindhoven, die de eerste plaats in de RC4-klasse behaalden.

Na een hopelijk eenmalig evenement van 1 dag hopen we volgend jaar weer een waardige ELE te kunnen organiseren die natuurlijk over 2 dagen loopt, zoals het hoort. De exacte datum zullen we op korte termijn bekend maken.

Foto: Joris van Esch