Hans Weijs jr. en Bjorn Degandt winnen de 57e ELE Rally

Foto: Peter Kramer / Kramerfotografie.com

Van tevoren werd gedacht dat het een enorme spannende strijd zou worden tussen de verschillende R5/Rally2-auto’s. De concurrentie kon echter niet aanhaken bij een ontketende Hans Weijs jr en navigator Bjorn Degandt, die met hun Ford Fiesta R5 Mk II het complete veld declasseerden. Alleen Jim van den Heuvel (VW Polo R5) wist 2 snelste tijden te noteren (“scratch”). Een zeer constante Kevin van Deijne met navigator Hein Verschuuren gaven hun nieuwe Hyundai i20 Rally2 een keurig debuut met een 2e plaats en het podium werd gecomplementeerd door Jim van den Heuvel en Jouri Dockx. Een verrassing was er in de 1e ELE e-Rally, waar Timo en Rebecca van der Marel de overwinning pakten na een zinderende ontknoping. Lokale held Jari van Hoof werd met zijn nieuwe navigator Colin Wils 3e.  

Nadat er onder grote belangstelling rond 11.15 startsein was gegeven voor de 57e ELE Rally en diens nevenevenementen op het Kerkplein in Son, werden er in de eerste boucle (serie klassementsproeven tot aan de volgende service) meteen grote verschillen geslagen. Zo hadden Bob de Jong en Erik de Wild op KP3 (Spoordonk) een momentje waardoor ze een handvol seconden lieten liggen. Na de eerste boucle stond de directe concurrentie (Kevin van Deijne en Hein Verschuuren) reeds op 13,4 seconden en daar weer 14 seconden achter stonden Jim van den Heuvel en Jouri Dockx. Dat bleek een aardige opmaat voor de rest van de dag.

Na de 2e omloop van Strijpse Kampen, Wintelre en Spoordonk waren de verschillen ook alleen maar opgelopen. Alleen de top-3 stond nog binnen een minuut van elkaar, in onveranderde volgorde. Na nog een service werd Strijpse Kampen voor de 3e en laatste keer verreden en werd het tijd voor de twee afsluitende proeven Sint-Oedenrode en het altijd volgepakte Ekkersrijt. Ook hierin voorin de rally geen verrassingen.

Echter werd de 2e omloop in Sint-Oedenrode er 1 die zijn weerga niet kende voor de deelnemers van de 1e ELE e-Rally. Zowel de leider in de e-Rally, Timo Schulz en Benedikt Preissmann, als de nummer 2, Max Reiter en Lina Meter, vonden hier hun waterloo waardoor Timo en Rebecca van der Marel de leiding in de schoot geworpen kregen. Die gaven ze niet meer uit handen en zo werd de eerste e-Rally in Nederland ook gewonnen door een Nederlandse equipe. Ook Jari van Hoof maakte indruk met constante tijden wat resulteerde in een prachtige 3e plaats achter Timo/Rebecca en Lukas Thiele en Jara Hain die tweede werden.

Prachtige dag voor iedereen die rallysport een warm hart toedraagt

Op het Kerkplein in Son en op de klassementsproeven was het gezellig druk, wat mede kwam door het weer wat voor veel lachende gezichten zorgde. Toen ook nog bleek dat de paar druppels die gevallen waren, niet doorzette had dat dus ook geen invloed op randzaken. Ook de extreme weersomstandigheden in de week voorafgaand in de ELE hebben geen hinder opgeleverd. Dus bleef er genoeg over voor iedereen om hun hart aan op te halen. Of je nou van de elektrische Opel Corsa’s komt, puur voor de allersnelste R5/Rally2 auto’s, of voor de Historics, voor iedereen was er wat wils.

Winnaars ELE Shortrally & Historics

De winnaars bij de 6e ELE Shortrally werden Ramon van de Lindeloof en Marcel van Elven die met hun Honda Civic de grootste bekers mee naar huis kregen. De tweede plaats was er voor Bart Geerdink en Jeroen de Vos die steeds meer voeten aan de grond krijgen met hun prachtige Peugeot 106 Maxi. Derde werden Adri en Michelle Moree met de Mitsubishi Evo VI.

De 4e ELE Historic Rally werd een prooi voor Gert Bakkers en Teun van Dal met de waanzinnige Ford Escort RS Cosworth die een voorsprong van ruim 2 minuten hadden op Wouter Koenderink en Kevin Wever met de BMW 3.0 CSL. Marcel Ludwig en Manon Los werden voor Audi Sport Veghel derde met hun Audi A1 Quattro.

Winnaars Challenges & Cups

Een groot aantal cups maakte onderdeel uit van de ELE Rally. Namens Hans Weijs Motorsport was dit de eerste ronde van de GR Yaris Challenge, welke werd gewonnen door Yannick Vrielink en navigator Glenn Crooijmans. Tweede werden Michiel Becx en Sander van Barschot en de derde plaats was er voor Niek Oude Luttikhuis en Wilbert van den Burg. De overwinning in de BMW 130i Challenge was er voor Michael Kamper en Henk van de Brug, de Motul Clio Rally Trophy was een prooi voor de Belgische equipe Benoit Verlinde en Anton Dupan. Dakar-coureur Ben van de Laar werd tweede met navigator Marlon Krieger en Ronald van Loon luisterde zijn rally-debuut (anders dan de Cross Country rally waar hij normaal onderdeel van uitmaakt) op met een derde plaats, genavigeerd door Saskia Bleijenberg. De Peugeot 206 Rally Cup werd gewonnen door Arjan Webbink en Roderick Bouwer, voor Dylan en Johan Teiwes. Derde werd de Belgische equipe Xavier Schene en Thierry Lefin.

Na 2 eendaagse ELE-evenementen gaan we er voor 2023 weer eens goed voor zitten om er gewoon weer een 2-daagse ELE van te maken.