Jasper van den Heuvel en Lisette Bakker winnen de 55e ELE Rally

Na een mooie strijd die de hele wedstrijd duurde hebben Jasper van den Heuvel en Lisette Bakker met hun Ford Fiesta R5 de winst gepakt in een prachtige wedstrijd. De tweede plaats werd behaald voor Bob de Jong en Bjorn Degandt (B) in hun Hyundai i20 R5 en het podium werd gecompleteerd door Kevin van Deijne en Hein Verschuuren met de Skoda Fabia R5. “Dit is een heel bijzondere zege“ verklaarde Van den Heuvel.

Sterke start voor De Jong
Op vrijdagavond werd de rally vanaf het startpodium onder grote publieke belangstelling door burgemeester Gaillard gestart. Vanaf de eerste meters op de klassementsproeven was het een mooie strijd tussen de top-5 rijders met hun R5-bolides, de koningsklasse van de Nederlandse rallysport. De Jong en Degandt openen zeer sterk met 5 snelste tijden op de eerste 5 klassementsproeven. Na de laatste klassementsproef waren ze de leiding echter kwijt. “Een uitstapje bracht ons aan het twijfelen of we lek hadden gereden”, gaf De Jong aan. Aanvankelijk werd gedacht aan mogelijk een defecte lager, echter bleek slechts dat de velg stuk was. Van den Heuvel en Bakker verrasten op de laatste omloop van Somerlo met een kanontijd wat hen de leiding in het algemeen klassement opleverde.

Einde verhaal voor Swaanen vroeg op de zaterdag
Zaterdag werd begonnen met de klassementsproef Spoordonk waar publiekstrekker Jeroen Swaanen en Erik de Wild in de Skoda Fabia R5 helaas hun waterloo vonden. Nadat hij al een waarschuwing kreeg door het spatbord te beschadigen, werd door een boomstronk een prachtige comeback door de neus geboord. Erg jammer voor de terugkerende rallyrijder uit Vessem die altijd goed is voor veel spektakel op de klassementsproeven, en dat dit weekend ook weer liet zien. Om meteen op de vrijdagavond zeer strakke tijden te noteren, sneller dan de overige Skoda-rijders (afgezonderd van een momentje op KP3, Somerlo en een paar tellen op Kevin van Deijne tijdens de afsluitende proef), was indrukwekkend te noemen.

Spanning vooraan neemt toe
In de 1e boucle (klassementsproeven Spoordonk, Best en Wintelre-Oerle) was het stuivertje wisselen tussen Van den Heuvel en De Jong. Ten tijde van de service had Van den Heuvel een voorsprong van 12,7 seconden en was de strijd nog open in alle opzichten. De 2e omloop van deze boucle waarin dezelfde klassementsproeven werden verreden, bracht De Jong verder in de buurt van Van den Heuvel. Op de ELE-klassiekers Wintelre-Oerle en MRT Engines (Sint-Oedenrode) trok Van den Heuvel echter weer een gat van totaal 14,4 seconden. Op de laatste keer Sint-Oedenrode gaat het echter fout voor de Hyundai-rijder wanneer er een boomwortel wordt geraakt. Hierna besluit De Jong zich te richten op de finish. Ondanks een scratch op de afsluitende proef Ekkersrijt, waar weer rond de 10.000 toeschouwers aanwezig waren, is het niet voldoende om Van den Heuvel en Bakker te verslaan. Onder de top 5 was het een boeiende strijd om de overige klasseringen. Zowel Erik van Loon, Kevin van Deijne als Piet van Hoof lieten zich een of meerdere malen van zijn beste kant zien met spectaculaire doorkomsten op de klassementsproeven.

Kampioenschappen
Naast de overall plaatsing, zijn er ook punten te verdien in de meetellende kampioenschappen. In het Open Nederlands Rally Kampioenschap was De Jong het snelste, in het Nederlandse Rally Kampioenschap pakte Lambert Parren de overwinning in de Mitsubishi Evo X door Henk Vossen (Ford Fiesta R5) voor te blijven. Gert-Jan Kobus stuurde de snelste tweewiel aandrijver (Peugeot 208 R2) en Michael Kamper won de BMW 130i Cup. 

Historics Rally, GM Products Shortrally, Cross Country Rally
Naast de 55e ELE Rally stonden ook nog andere prachtige evenementen op het programma. Zo werden de vele toeschouwers getrakteerd op een zeer divers evenement. Bij de Shortrally ging de winst naar Antoine Biesheuvel en Saskia Bleijenberg, die deze keer met een Hyundai i20 R5 aan de start stonden en daardoor weinig te vrezen hadden van de concurrentie. Bij de Historics Rally ging de overwinning naar Deltona Rallysport, met coureur Jef van Hooft en Edith Gevers uit Schijndel met de prachtige Lancia Delta Integrale. “Een droom die werkelijkheid wordt, winnen in je thuisrally is waanzinnig”, gaf Jef aan. In de Cross Country Rally pakte Joost Hofmans, net als vorig jaar, de overwinning, echter nu met een McRae Buggy.

Na het fantastische weekend waarin de ELE Rally voor het eerst zijn tenten had opgeslagen in Son waren er de nodige tevreden blikken te zien bij de organisatie. Wedstrijdleider Radboud van Hoek is zeer content: “Wat hebben we in Son en Breugel een geweldige partner gevonden en wat was het een happening, met name op het Kerkplein waar het startpodium stond opgesteld. Ook Transportbedrijf De Rooy zijn we enorme dankbaar, want zonder hen had de hele verhuizing niet plaats kunnen vinden.”

De 56e editie van de ELE Rally zal plaatsvinden op 5 en 6 juni 2020.

Foto: Dré Galiart