Primeur voor Nederland: ELE Rally brengt elektrische rallyauto’s aan de start

Foto: Josef Petru

Stichting ELE Rally is zeer verheugd aan te kunnen kondigen dat de toekomst van de rallysport voor het eerst in Nederland een wedstrijd zal gaan rijden. De ADAC Opel e-Rally Cup zal naar verwachting met 15 elektrische e-Corsa’s onderdeel uitmaken van de ELE Rally. Een belangrijke mijlpaal voor de toekomst van rally. Lokale held Jari van Hoof zal zijn 2e ELE in deze Cup gaan deelnemen.

Met de ADAC Opel e-Rally Cup hebben de twee vaste partners Opel en ADAC een compleet nieuwe weg ingeslagen. ’s Werelds eerste cup voor elektrische rally’s heeft al internationaal furore gemaakt in zijn eerste seizoen in 2021. Met de Corsa-e Rally die relatief dichtbij de productie komt, bewijst Opel dat moderne elektrische mobiliteit niet alleen duurzaam en ecologisch coherent kan zijn, maar ook boeiend en dynamisch.

De elektrische rallyauto uit Rüsselsheim heeft een elektromotor van 100 kilowatt die te allen tijde 260 Newtonmeter koppel genereert. Om ervoor te zorgen dat het vermogen goed op de weg wordt overgebracht, is de standaard transmissie voorzien van een sperdifferentieel dat is ontworpen voor rallygebruik. Daarmee bereiken de snelle elektrische auto’s onmiddellijk het prestatieniveau van hun voorganger op benzine, de 140 pk sterke Opel ADAM Cup. En het rijplezier, zo prijzen de chauffeurs in koor, is nog groter dankzij het hoge koppel.

0 procent uitstoot met 100 procent dynamiek – beleef de ADAC Opel e-Rally Cup tijdens zijn première in Nederland op 21 mei als onderdeel van de ELE Rally.

Toyota Yaris GR Challenge beleeft ook primeur tijdens ELE Rally

Om nog even verder te gaan met primeurs, ook de Toyota Yaris GR Challenge start met naar verwachting 4 auto’s. In de Jack’s International Drenthe Rally stonden reeds 2 teams aan de start maar voor de ELE Rally is er zicht op meer deelnemers in deze veelbelovende nieuwe Challenge.

Initiatiefnemer Hans Weijs jr. van Hans Weijs Motorsport legt uit: “De GR Yaris biedt enorm veel waar voor zijn geld, want de aanschafprijs is 75% lager dan die van een R5 (Rally2) en ook de running costs vallen veel lager uit. Het vierwiel aangedreven kanon levert 261 pk en 300 Nm koppel uit een driecilinder 1.6 turbomotor.” De GR Yaris is een volbloed sportwagen, afgeleid van de WRC-winnende Yaris van Toyota Gazoo Racing World Rally Team. TV personality Jeremy Clarkson vindt de GR Yaris zijn ‘auto van het jaar’! En ook in Nederlandse media wordt de auto omschreven als ‘beste stuurmansauto’. De rallyversie wordt door HWM voorzien van Proflex dempers en verder zijn er weinig aanpassingen nodig. 

Met deze 2 primeurs is uiteraard ook voorzitter van het organisatiecomité Radboud van Hoek erg enthousiast: “Wat een mooie primeurs hebben we voor dit jaar met de ADAC Opel e-Rally Cup, waarin we bewijzen dat de autosport ook actief werkt aan de energie transitie: 0 procent uitstoot en 100 procent autosport. Ook de spectaculaire Yaris GR Challenge toont dat de rallysport leeft als nooit tevoren.”

Nieuwe serviceterreinen

Ook voor dit jaar was het weer een enorme uitdaging om een geschikt serviceterrein te vinden. In verband met het chiptekort kunnen we ook dit jaar niet bij Gerard de Rooy terecht en tot overmaat van ramp bleek op dezelfde datum ook het serviceterrein van vorig jaar, Aquabest, niet beschikbaar in verband met het Lakedance muziekfestival. Uiteindelijk zijn we terecht gekomen op de Habraken in Veldhoven, nabij SchippersStop wat de meesten zich nog wel herinneren. Voor de ADAC Opel e-Rally Cup is een apart serviceterrein nodig in verband met de energievoorziening die op het reguliere serviceterrein niet voorhanden zou zijn. Eerdere winnaar van de ELE, rallyrijder Erik van Loon heeft hiervoor zijn belangeloze medewerking gegeven; De service en laadstations van de ADAC Opel e-Rally Cup zijn welkom op zijn bedrijf MeatFriends aan de Kanaaldijk in Best.

Algemene informatie 57e ELE Rally en diens nevenevenementen:

Start Kerkplein Son: Rally: 11:10 / Historic Rally: 12:32 / Shortrally: 12:56 / Cross Country Rally: 13:29

Finish Kerkplein Son: Rally: 22:20 / Historic Rally: 23:42 / Shortrally: 18:49 / Cross Country Rally: 00:13

Aantal klassementsproeven: Rally, Historic & Cross Country Rally: 11; Shortrally: 6

Aantal kilometers proef: Rally, Historic & Cross Country Rally: 124; Shortrally: 71