Titanenstrijd in de 56e ELE Rally in aantocht

De vooruitzichten voor de 56e editie van de ELE Rally, in combinatie met de 3e ELE Historic Rally, de 5e ELE Shortrally en de 3e ELE Cross Country Rally, zijn veelbelovend. Ook al wordt de rally dit jaar slechts over 1 dag verreden, de omstandigheden zullen, zoals van de ELE Rally verwacht mag worden, zwaar zijn. Waar er normaal in heerlijke temperaturen de klassementsproeven bedwongen worden, zitten we nu reeds in de herfst wat voor nogal wat verrassingen kan zorgen.

Meteen los op een oude bekende

Nadat er gestart wordt om 12:00 vanaf het Kerkplein in Son staat meteen klassementsproef Strijpse Kampen op het programma, die driemaal verreden zal worden gedurende de dag. Stichting ELE Rally is zeer verheugd met de terugkeer van deze machtige klassementsproef die in het verleden voor vele momenten bij de deelnemers gezorgd heeft. Bespaar je echter de moeite om ter plekke de proef te gaan volgen: het is niet toegestaan om bij deze klassementsproef te gaan kijken. Na Strijpse Kampen is het tijd voor de volgende ELE-klassiekers: Spoordonk, meteen gevolgd door het waanzinnige onverhard van Wintelre-Oerle. Na deze proeven staat er een service op de nieuwe locatie Aquabest gepland en hebben de equipes er reeds 36 kilometer op snelheid op zitten. Na de service zullen dezelfde proeven nogmaals verreden worden, en zit er een extraatje in het parcours voor de Cross Country deelnemers: Zij mogen Wintelre-Oerle in tegenstelling tot de andere evenementen, nog een derde keer rijden. Spektakel gegarandeerd met de machtige Jeeps die je normaal alleen in ‘Le Dakar’ ziet!

’s Avonds de klassiekers als afsluiting

Zaterdagavond zal het al vroeg donker zijn en dat betekent ook extra alertheid voor de equipes. Vanaf ± 18:30 wordt de 3e en laatste keer Strijpse Kampen verreden waarna de karavaan zich verplaatst naar klassementsproef MRT Engines (Sint-Oedenrode). In het verleden al meermaals een scherprechter geweest, zijn we erg benieuwd wie zich deze keer laat verrassen op deze proef die alles in zich heeft. Meteen na Sint-Oedenrode staat Son/ Ekkersrijt op het programma waar op het scherpst van de snede gestreden zal worden. Na nog een service is het tijd voor de laatste 2 klassementsproeven, hoe kan het ook anders: KP MRT Engines en Ekkersrijt zullen bepalen wie er met de prijzen vandoor gaat.

Kanshebbers

De afgelopen Hellendoorn Rally, half september verreden, bracht een nieuwe winnaar naar voren: Gert-Jan Kobus, genavigeerd door Martin Nortier, won zijn eerste grote rally. De jongere broer van Hermen, winnaar in 2018, had een mooi gevecht met Bob de Jong wat uiteindelijk resulteerde in een voorsprong van 2,3 seconden. Na 3 verreden rally’s gaat Gert-Jan ook aan de leiding van het Open Nederlands Rally Kampioenschap met een voorsprong van 7 punten op Kevin van Deijne. Daarmee zijn meteen enkele van de grote favorieten voor de eindoverwinning genoemd. Wellicht kan Jim van den Heuvel voor een verrassing zorgen door met zijn nieuwe Volkswagen Polo R5 met de eer te gaan strijken. En wat te denken van Michiel Becx die samen met Sander van Barschot hoge ogen hoopt te gooien in zijn thuisrally? In de Vechtdal Rally die Becx wist te winnen sloeg hij ook op het laatst toe met de Polo R5 uit de stal van Hans Weijs Motorsport.

Debuut van verschillende generaties

Verder zal de 56e editie ook in het teken staan van het debuut van Jari van Hoof in zijn thuisrally. De zoon van Piet heeft alles natuurlijk met de paplepel ingegoten gekregen en nadat hij zijn debuut maakte in de rallysport tijdens de Vechtdal Rally met de Opel Adam zijn nu de verwachtingen hooggespannen. Max Jacobs zal zich ook ontfermen over de jongste generatie Van Hoof. Verder zal ook Radboud van Hoek zijn debuut maken in de ELE Rally, maar dan in de hotseat naast Jan de Winkel in de Renault Clio R3. Niels Leermakers (oud-winnaar van de ELE in 2009 naast Piet van Hoof) neemt het wedstrijdleider-stokje over van Radboud.

Nevenevenementen

In de 3e ELE Historic Rally zal het ook een mooie strijd worden tussen de Belgische equipe De Leeuw en Govaerts (Opel Ascona A), Piet-Hein en Mika van der Heijden (Lancia Delta), trouwe deelnemers Wim Stupers en Edwin Wils (Mitsubishi Lancer 2000 Turbo) en het Deltona Rallyteam uit Schijndel met Jef van Hooft en Edith Gevers met de Delta HF Integrale. In de 5e ELE Shortrally zullen de ogen vooral gericht zijn op Ramon van de Lindeloof en Willem Vissenberg (Honda Civic) en Paul Souman en Arjen Alons met de Opel Adam. Ondanks het lage aantal inschrijvingen bij de 3e Cross Country Rally (komend weekend wordt ook de Strandrace verreden) gaat ook dit evenement gewoon door. Torenhoog favoriet is wederom Joost Hofmans, die ook de vorige 2 edities van dit spectaculaire evenement wist te winnen.

Genoeg te zien voor iedereen

Zaterdag 9 oktober belooft spektakel zoals je nog niet gezien hebt in de ELE Rally met eenmalig een evenement in de herfst. Met zoveel verschillende evenementen is er dus ook voor iedereen genoeg te zien. Wie de rally goed wil volgen doet dat natuurlijk door op de diverse voorverkoop-punten een informatiepakket en/ of een ELE-petje te kopen. De entree tot een klassementsproef bedraagt €7 en kan bij de ingang van de proef (contant) betaald worden. Bezoek www.elerally.nl, like de Facebook-pagina of zoek ELE_rally op via de Twitterfeed en tenslotte zitten we ook op Instagram. Online de rally volgen kan ook, via de Rallysafe app en de diverse social media. Zo mis je niks van jouw ELE-Weekend!

Foto: Joris van Esch