Over ELE Rally

Stichting ELE Rally – voorheen Automobielsportclub ‘De Kempenrijders’ – is gevestigd in Eindhoven en sedert 1964 organisator van de ELE Rally. Hoewel de kern van de organisatie uit een handvol mensen bestaat, zijn tijdens het rallyweekend meer dan duizend vrijwilligers actief om de wedstrijd en alles daaromheen in goede banen te leiden. Onder de vlag van Stichting ELE Rally is de ELE Rally in ruim vijftig jaar tijd uitgegroeid tot een van de grootste autosportevenementen van Nederland, met jaarlijks tienduizenden toeschouwers en honderdduizenden volgers via radio, TV en internet. 

Beknopte geschiedenis
‘Kempenrijders willen nieuwe traditie scheppen’, kopt het Eindhovens Dagblad op vrijdag 15 mei 1964. De geboorte van de Eindhoven-Luik-Eindhoven Rally is nabij. Al enige tijd was bij vele Nederlandse automobielsportliefhebbers de behoefte voelbaar om tot een waardige vervanger te komen van de enige jaren daarvoor ter ziele gegane Fakkelrallye. Een rally van internationale allure, die georganiseerd werd ter nagedachtenis aan de bevrijding van de stad Eindhoven tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Met name bij de Eindhovense Automobielsportclub ‘De Kempenrijders’, die met de organisatie van de in totaal zevenmaal verreden Fakkelrallye veel roem oogste, groeide de wens om weer tot een kaartleesrit van allure te komen. De Fakkelrallye was immers niet doodgebloed omdat ze voor deelnemers te gemakkelijk of saai was, maar doordat zij in verband met haar strekking in de buurt van de Eindhovense bevrijdingsfeesten moest worden gehouden. Dus op data die voor automobielsportliefhebbers bijzonder ongunstig lagen. Een andere reden was dat diezelfde symbolische strekking het voor de organisatoren bijzonder moeilijk, zo niet onmogelijk maakte équipes van onze oosterburen aan te trekken. Dit ondanks de na de oorlog toenemende verbroedering. In nauwe samenwerking met Royal Automobile Club Liégeois, die ook tijdens de eerdere Fakkelrallye een niet onbelangrijke rol speelde, werd op 26 en 27 juni 1964 de eerste Eindhoven-Luik-Eindhoven Rally georganiseerd.

In de jaren zeventig veranderde de wedstrijd van een kaartleesrit naar een snelheidsrally, waarin niet langer in België gereden werd, maar enkel nog in de directe omgeving van Eindhoven. Ter nagedachtenis aan de oorsprong van het evenement werd de lettercombinatie ELE – een directe verwijzing naar Eindhoven-Luik-Eindhoven – gebruikt als nieuwe naam voor de rally. In de periode 2000-2011 was computerfabrikant en -winkelketen Paradigit naamgevend hoofdsponsor, waardoor de naam Paradigit-ELE Rally gevoerd werd. Anno 2019 is de ELE Rally de oudste moderne rally van de Benelux en onbetwist dé klassieker uit het Nederlands rallykampioenschap.

Contacteer Stichting ELE Rally
Stichting ELE Rally is op verschillende manieren bereikbaar, waaronder per e-mail of via ons postadres, te weten:

Stichting ELE Rally
Postbus 53
5550 AB Valkenswaard
Nederland

Contact kan ook via de contactpagina op onze website.