Vrijdagavond is de ELE Rally onder grote publieke belangstelling van start gegaan op het Kerkplein in Son waar burgemeester Gaillard de deelnemers het startsein gaf voor een avond vol spektakel & aktie op de klassementsproeven in regio Oost-Brabant: Helmond, Asten en Somerlo. Na de eerste avond gaan Jasper van den Heuvel en Lisette Bakker aan de leiding met hun Ford Fiesta R5.

Meteen op de eerste klassementsproef Helmond werd de toon gezet door de top van de Nederlandse rallysport in hun R5-bolides. Het verschil tussen de top 3 (Bob de Jong, Jasper van den Heuvel en Jeroen Swaanen) bedroeg een te verwaarlozen 1.2 seconden. Op KP Asten werd dat verschil nog verder teruggebracht naar 0.6 seconden tussen dezelfde top 3. Nadat KP Somerlo (20 kilometer) verreden was, waren de verschillen al wat groter.

De avond werd gedomineerd door Bob de Jong en Bjorn Degandt met de Hyundai i20 R5. Tot en met de vijfde klassementsproef was alles koek en ei, totdat op de 2e omloop van Somerlo er een probleem aan de auto werd ontdekt. “We denken aan een wiellager wat mogelijk kapot is” gaf De Jong aan bij het verlaten van parc fermé.

 

 

Opvallend waren de tijden van Jeroen Swaanen en Erik de Wild in de Skoda Fabia R5. Na een warmup in de Monteberg Rally (B) liet de equipe zien waartoe ze in staat zijn. Pas op de derde klassementsproef moeten ze een gat laten en verloren ze kostbare tijd. Het verschil loopt op tot 20 seconden.

 

Pech was er voor Erik van Loon en Harmen Scholtalbers met de Fabia R5 op KP5 (Asten) waar een deuk in de velg de equipe een mooi resultaat in weg stond. Kort voor de start van Somerlo werd de band gewisseld wat vervolgens weer gevolgen had voor de concentratie van Erik.

Bij de Historics Rally vonden Marcel Ludwig en Jos Huibers met hun machtige Audi A1 Quattro hun waterloo op de 5e klassementsproef. Ook voor hen gold dat ze tot dan toe alle klassementsproeven op hun naam gezet hebben. Of zij morgen herstarten is nog onduidelijk. Dit geeft de leiding in handen van het Deltona Rallyteam uit Schijndel. Coureur Jef van Hooft en navigatrice Edith Gevers hebben met de Lancia Delta Integrale al een flink gat geslagen met de concurrentie van bijna 5 minuten met de nummers 2, Rob Kroot en Barry Janssen met een BMW 320. De derde plaats na de eerste avond is voor Ton Cornelissen en Jeroen van den Broek met de prachtige Triumph TR8.

In de Cross Country Rally gaan Joost Hofmans en Mark van der Spank aan de leiding met de McRae Enduro. Tweede zijn Michiel Becx en Sander van Barschot met de opvallende Mitjet Offroad en de derde plaats is vooralsnog voor Rick Aarts en Nienke Aarts met de Bowler Wildcat. Hofmans lijkt daarmee op koers voor een prolongatie van zijn titel, want ook vorig jaar was hij de snelste in de ELE Cross Country Rally.

Morgen rond 11.30 worden de auto’s weer 1 voor 1 uit Parc Fermé gehaald bij Transportbedrijf De Rooy, waarna er service plaatsvindt. Via het Kerkplein, waar de publieke belangstelling vrijdagavond al groot was, wordt koers gezet richting de klassementsproeven in de regio Eindhoven. De eerste auto zal om 12:28 het startpodium verlaten waarna de strijd op de klassementsproeven weer verder gaat. De strijd in de 55e ELE Rally ligt nog ruimschoots open, met de top drie binnen krap 14 seconden en de top zes nog binnen één minuut van elkaar!

Top 5 55e ELE Rally:

  1. Jasper van den Heuvel – Lisette Bakker – Ford Fiesta R5 – 43 minuten, 32,3 seconden
  2. Bob de Jong – Bjorn Degandt – Hyundai i20 R5 – 43:37.0
  3. Kevin van Deijne – Hein Verschuuren – Skoda Fabia R5 – 43:45.7
  4. Jeroen Swaanen – Erik de Wild – Skoda Fabia R5 – 43:58.4
  5. Erik van Loon – Harmen Scholtalbers – Skoda Fabia R5 – 44:12.2

Foto: Dré Galiart

Het weekend van vrijdag 24 en 25 mei wordt een groot feest voor rallyminnend Nederland. Er wordt al lange tijd uitgekeken naar het evenement waarin de top van de Nederlandse rallysport weer voor elke centimeter zal moeten knokken. Naast het moderne rallygeweld wat uitkomt in de 55e ELE Rally en de 4e GM Products ELE Short Rally, staan de rallyauto’s van weleer aan de start van de 2e ELE Historics Rally en de indrukwekkende 4x4 jeeps die je normaal alleen in “le Dakar” ziet in de 2e Cross Country Rally. Met een zeer divers startveld van meer dan 100 equipes belooft het ook voor het publiek een spectaculair weekend te worden. Tel daarbij de verhuizing naar Son bij op en alle ingrediënten voor een toprally zijn aanwezig!

Vrijdagavond belooft weer ouderwets spektakel

Op het Kerkplein in Son zal de eerste auto om 19.00 vertrekken vanaf het startpodium waarna de klassieke klassementsproeven Helmond, Asten en Somerlo op het programma staan. Na een service van 30 minuten bij het nieuwe serviceterrein bij De Rooy Transport, Ekkersrijt 2037, die even voor 22.00 aanvangt staan de deelnemers weer dezelfde proeven te wachten, maar dan in het donker. “Met zo’n diversiteit aan auto’s, helemaal in de R5-klasse, ben ik er zeker van dat we een prachtige eerste avond tegemoet gaan”, geeft wedstrijdleider Radboud van Hoek aan. “Tel daarbij op dat sommige rijders in het donker echt excelleren. Ze kunnen dan echt al een verschil slaan met de concurrentie.” Na 74,4 kilometer op snelheid waarvan 6,6 kilometer onverhard zal de eerste auto om 1.00 de auto in Parc Fermé zetten bij De Rooy.

Zaterdag weer een èchte rallydag met 10 klassementsproeven

Rond de klok van half 12 zullen de auto’s eerst service ondergaan na een zware vrijdagavond waarna de tweede dag ook weer begint vanaf het Kerkplein. De eerste auto’s worden in het centrum van Son rond 12.13 verwacht. In de eerste boucle maken we de rentree mee van Klassementsproef Best, tot en met 2007 vast onderdeel van de ELE Rally. Naast KP Best staan deze boucle ook KP Spoordonk en de waanzinnige KP Wintelre-Oerle (60% onverhard!) weer op het programma. Na de tweede boucle met dezelfde proeven is het tijd voor de laatste 2 klassiekers van de ELE: KP MRT Engines (Sint-Oedenrode) en KP Ekkersrijt. “Het zal een zware en pittige wedstrijd worden, maar wij zeggen altijd dat rallyrijden een sport is op verhard en onverhard, bij dag en bij nacht. Dat gaan we dit jaar opnieuw in de praktijk brengen”, lacht wedstrijdleider van Hoek.

Mooie clash tussen de verschillende R5 modellen

De strijd vooraan zal zeer interessant zijn om te volgen met zoveel verschillende R5-modellen: Hyundai i20 R5 (Bob de Jong en Bjorn Degandt; Martin van Iersel en Roy Clijnk), Ford Fiesta R5 (Jasper van den Heuvel en Lisette Bakker; Henk Vossen en Erwin Berkhof), en een leger Skoda Fabia R5 (Kevin van Deijne en Hein Verschuuren; Erik van Loon en Harmen Scholtalbers alsmede Jeroen Swaanen en Erik de Wild). Tot slot staat ook het Nederlandse debuut van de VW Polo R5 uit de stal van Hans Weijs Motorsport gepland voor de ELE Rally. Dit in handen van Gerard Tijink en Tim Rietveld. Tot slot staat ook Roald Leemans, samen met Chris van Waardenburg ingeschreven met de DS3 R5.

Verwacht wordt dat de overwinning behaald gaat worden door 1 van de R5-auto’s maar andere auto’s uitsluiten kunnen we natuurlijk niet doen. Wie weet dat Piet van Hoof voor een dusdanige verrassing kan zorgen, door zijn Mitsubishi Evo IV weer eens flink de sporen te geven.

Voor ieder wat wils

Voor wie meer geïnteresseerd is in Historische auto’s biedt het ELE-Weekend ook voldoende om te zien. Op zaterdagmiddag is er de ELE Shortrally, een rally voor beginnende deelnemers. Daarnaast is er de 2e ELE Historic Rally die direct achter de reguliere rally start. Denk daarbij aan oude Ford Escorts, maar dan in een eigen wedstrijd. Ook dit jaar staat de ELE Cross Country weer op het programma. Bekend uit de Dakar zijn auto’s als de Bowler Wildcat of de Mitsubishi Pajero.

Volg de rally van dichtbij

Wie de rally goed wil volgen doet dat natuurlijk door op de diverse voorverkoop-punten een informatiepakket en toegangsbewijs te kopen. Bezoek www.elerally.nl, like de Facebook pagina of zoek ELE_rally op via de Twitterfeed en tenslotte zitten we ook op Instragram. Online de rally volgen kan ook, via de Rallysafe app, maar ook via Omroep Brabant (www.omroepbrabant.nl/elerally). Zo mis je niks van jouw ELE-Weekend!

Hou onze social media kanalen in de gaten voor de laatste ontwikkelingen of surf naar www.elerally.nl

Foto: Joris van Esch

Het is de Stichting ELE Rally een waar genoegen om, na hard werk in de wintermaanden, nu al met groot nieuws over de 55e ELE Rally naar buiten te komen. De servicelocatie voor de 2019 editie heeft onderdak gevonden op het terrein van transportbedrijf De Rooy in Son. Een echte rallynaam in een echt rallydorp. Toen in de gemeente Son en Breugel ook een partner werd gevonden voor de start-finish locatie en er een geschikt wedstrijdcentrum bereid werd gevonden, was de verhuizing een feit. Kers op de taart? In de wintermaanden werd de ELE Rally ook nog eens uitgeroepen tot ‘beste rally’ van het voorbije seizoen!

Feest bij Stichting ELE Rally: Rallyrijdend Nederland heeft de 54e editie van de ELE Rally verkozen tot beste rally van 2018! Afgelopen week werd de prijs voor beste rally-organisatie van Nederland aan Stichting ELE Rally uitgereikt door Rally Club Holland, de belangenvereniging voor Nederlandse rallyrijders en navigatoren. Zij riepen de ELE Rally uit tot beste van het jaar. "Een bijzondere prijs, want deze komt van de specialisten zelf: de rallyrijders en navigatoren van Nederland", meent wedstrijdleider Radboud van Hoek vol trots. Één ding is zeker: de 2019-editie wordt opnieuw een feest voor toeschouwers én deelnemers.

Hermen Kobus en Erik de Wild hebben de overwinning behaald in de 54e ELE Rally. In hun Škoda Fabia R5 wonnen ze maar liefst dertien van de veertien klassementsproeven, waarmee de zege meer dan overtuigend was. “Ja.. dit is gaaf! Ik denk dat we oppermachtig waren” laat Kobus aan de finish weten. Piet van Hoof en Max Jacobs finishte op de tweede plaats. De rijder uit Wintelre kwam op vrijdagavond niet lekker uit de verf, maar wist op zaterdag sterk terug te komen. In een Ford Fiesta R5 vervolledigde Kevin van Deijne samen met Hein Verschuuren het podium van de 54e ELE Rally.

logo footer wit mob

facebookinstagramtwitter

 

 

  Stichting ELE Rally | Postbus 731, 5600 AS Eindhoven, Nederland  

 

De website van Stichting ELE Rally maakt gebruik van cookies. Door op sluiten te klikken geeft u toestemming voor het plaatsen van deze cookies. Klik hier voor meer informatie.