De zomer begint met spectaculaire ELE Rally

Grootser, mooier, spectaculairder. Al maanden kijkt autosportminnend Nederland rijkhalzend uit naar de 54e ELE Rally. Het lange wachten wordt op beloond. Op vrijdag 1 en zaterdag 2 juni maken maar liefst honderd spectaculaire équipes hun opwachting, waaronder een recordaantal deelnemers in de koningsklasse R5, een grote groep fantastische klassiekers en het debuut van indrukwekkende 4x4’s die je normaal alleen in ‘Le Dakar’ ziet, maar nu naar ‘De ELE’ komen. De eerste zomermaand van het jaar begint met spektakel.

Vrijdagavond als zwaartepunt
Om 19:00 uur start de 54e ELE Rally vanaf het startpodium in het SchippersStop Rallydorp aan de Habraken 2601-2605 in Veldhoven. Tijd om rustig op gang te komen is er niet. “Wie wil winnen moet direct een goede start pakken. Als de deelnemers de eerste drie klassementsproeven hebben gereden, staan er al bijna 40 competitieve kilometers op de teller”, legt wedstrijdleider Radboud van Hoek uit. De eerste kilometers op snelheid vinden plaats in de regio Helmond, waaronder de bekende klassementsproef aan de Steenovenweg, die vanaf circa 19:30 uur op het programma staat.

Zaterdag vol met onverhard
Nadat de auto’s vrijdagavond zijn teruggekeerd in het SchippersStop Rallydorp, starten ze zaterdagmiddag om 12:15 uur voor de tweede dag. Zwaartepunt van die dag ligt in Wintelre. Daar worden de deelnemers beproeft met niet minder dan 60% onverhard in het parcours. Bijna één derde van de zaterdag bestaat uit deze ondergrond. “Het zal pittig worden, maar wij zeggen altijd dat rallyrijden een sport is op verhard en onverhard, bij dag en bij nacht. Dat gaan we dit jaar opnieuw in de praktijk brengen”, lacht wedstrijdleider van Hoek. Tussen de klassementsproeven door keert de rallykarvaan terug in het SchippersStop Rallydorp, waarvandaan een shutllebus toeschouwers naar het nieuwe serviceterrein nabijgelegen service bij B&G Hekwerk. Beiden zijn gratis toegankelijk. Op zaterdagavond sluit de rally traditioneel af op het industrieterrein ‘Ekkersrijt’ in Son en Breugel. Vanaf 19:00 uur mogen hier de eerste auto’s worden verwacht.

Een R5 voor de overwinning?
Voor de strijd om de eindoverwinning mag alvast voorzichtig worden gezocht tussen de deelnemers aan de Eurol R5 Rally Challenge. Deze ‘koningsklasse’ uit de Nederlandse rallysport vierde vorig jaar zijn debuut in de Nederlandse rallysport tijdens de ELE Rally. Dit verschijnen ze met het recordaantal van acht auto’s uit de hypermoderne R5 categorie aan de start. Hermen Kobus (Škoda Fabia R5) is de regerend kampioen in de klasse en mag dus als favoriet worden aangemerkt. Toch komt er ook sterke tegenstand uit de regio. Wat te denken van Erik van Loon (Škoda Fabia R5) uit Eersel en Mats van den Brand (Ford Fiesta R5) uit Sint-Oedenrode. Ook tweevoudig ELE-winnaar Bob de Jong (Hyundai i20 R5) mag tot de kanshebbers gerekend worden. Tussen alle R5 auto’s moet altijd rekening worden gehouden met de Mitsubishi van Piet van Hoof. De garagehouder uit Wintelre kent zijn lokale klassementsproef beter dan wie dan ook! De winnaar van de ELE Rally van vorig jaar, Jasper van den Heuvel, schreef ook nog op het laatste moment in. Hij heeft nog niet bekend gemaakt met welk wapen hij zal starten, maar zal zich sowieso vooraan in het klassement melden.


Voor ieder wat wils

Voor wie meer geïnteresseerd is in Historische auto’s biedt het ELE-Weekend ook voldoende om te zien. Op zaterdagmiddag is er de ELE Shortrally, een rally voor beginnende deelnemers. Daarnaast is er de 1e ELE Historic Rally die direct achter de reguliere rally start. Denk daarbij aan oude Ford Escorts, maar dan in een eigen wedstrijd. Ook nieuw is de ELE Cross Country. Bekend uit de Dakar zijn auto’s als de Bowler Wildcat of de Mitsubishi Pajero. De ELE Legend is toe aan zijn derde editie en is onveranderd een regelmatigheidswedstrijd waarbij het dus niet om topsnelheid maar gemiddelde snelheid draait.

Volg de rally van dichtbij
Wie de rally goed wil volgen doet dat natuurlijk door op de diverse voorverkooppunten een informatiepakket en toegangsbewijs te kopen. Bezoek www.elerally.nl Like de Facebook pagina of zoek ELE_rally op via de Twitterfeed. Online de rally volgen kan ook, via de Rallysafe app, maar ook via Omroep Brabant (www.omroepbrabant.nl/elerally ). Zo mis je niks van jouw ELE-Weekend!

 

logo footer wit mob

facebookinstagramtwitter

 

 

  Stichting ELE Rally | Postbus 731, 5600 AS Eindhoven, Nederland  

 

De website van Stichting ELE Rally maakt gebruik van cookies. Door op sluiten te klikken geeft u toestemming voor het plaatsen van deze cookies. Klik hier voor meer informatie.