Kobus leidt ELE Rally riant na vrijdagavond

De eerste etappe van de 54e ELE Rally is op overtuigende wijze prooi geworden van Hermen Kobus (Škoda Fabia R5). Op alle proeven zette hij de snelste tijd op de klokken. Jasper van den Heuvel is de naaste belager op de tweede plaats in zijn Ford Fiesta R5. Hij gaf in totaal 35,8 seconden toe op Kobus. Mats van den Brand (foto) is knap derde, eveneens in een Fiesta.

Van Loon kan topklassering vergeten
De ELE Rally begon op vrijdag met twee maal drie klassementsproeven rondom Helmond. Hermen Kobus begon direct sterk door het hele veld op ruim 6,5 seconden te rijden. Vroegste slachtoffer in de top was Erik van Loon (Škoda Fabia R5). Hij begon de proef voor zijn gevoel goed, maar bleef haken achter een stoeprand. Gevolg: een gebroken velg en noodzakelijke wielwissel op de klassementsproef. De ruim vier minuten die hij verloor maken een goede klassering onmogelijk voor de lokale favoriet.

Eerste boucle goud waard
Voor Hermen Kobus was de eerste ronde van drie klassementsproeven goud waard. Hij bouwde al een verschil van 22,5 seconden op een verrassend sterke Bob de Jong (Hyundai I20 R5). Die kon op zijn beurt zijn sterke start niet vasthouden en zag in de tweede ronde Jasper van den Heuvel en Mats van den Brand met hun Ford Fiesta’s voorbij komen. De Jong sloot de avond af als vierde.

Wintelre als toverproef?
Wie ontbrak in de top van de standen is Piet van Hoof. De Mitsubishi-rijder uit Wintelre verloor een dikke minuut in de avond en kon pas op de laatste proef een top drie tijd noteren. De vochtige omstandigheden leken zijn oudere carrosserie toch wat parten te spelen tegenover de veel effectievere R5’s. Kan hij nog gaan toveren op zijn geboortegrond?

Van den Brand sterk
Daarmee laat Van Hoof de eer van snelste regiorijder aan Mats van den Brand. De rijder uit Sint-Oedenrode is knap derde en miste op de laatste proef op 0,3 seconde de snelste tijd. Jasper van den Heuvel mag daarmee voor zaterdag alvast voorzichtig in zijn spiegels kijken. En Kobus? Hij lijkt in een zetel te zitten. Maar met de vele kilometers onverhard in Wintelre nog in het verschiet, mag eigenlijk toch wel geconcludeerd worden dat de 54e ELE Rally nog lang niet beslist hoeft te zijn.

Stand na dag 1
1. Kobus / De Wild Škoda Fabia R5 45m08.8s
2. Van den Heuvel / Bakker Ford Fiesta R5 +35.8s
3. Van den Brand / Smeets Ford Fiesta R5 +41.7s
4. De Jong / Degandt Hyundai I20 R5 +55.9s
5. Van Hoof / Jacobs Mitsubishi Evo IV +1m16.3s

 

logo footer wit mob

facebookinstagramtwitter

 

 

  Stichting ELE Rally | Postbus 731, 5600 AS Eindhoven, Nederland  

 

De website van Stichting ELE Rally maakt gebruik van cookies. Door op sluiten te klikken geeft u toestemming voor het plaatsen van deze cookies. Klik hier voor meer informatie.