Enerverende eerste avond in ELE Rally

Vrijdagavond is de ELE Rally onder grote publieke belangstelling van start gegaan op het Kerkplein in Son waar burgemeester Gaillard de deelnemers het startsein gaf voor een avond vol spektakel & aktie op de klassementsproeven in regio Oost-Brabant: Helmond, Asten en Somerlo. Na de eerste avond gaan Jasper van den Heuvel en Lisette Bakker aan de leiding met hun Ford Fiesta R5.

 

Meteen op de eerste klassementsproef Helmond werd de toon gezet door de top van de Nederlandse rallysport in hun R5-bolides. Het verschil tussen de top 3 (Bob de Jong, Jasper van den Heuvel en Jeroen Swaanen) bedroeg een te verwaarlozen 1.2 seconden. Op KP Asten werd dat verschil nog verder teruggebracht naar 0.6 seconden tussen dezelfde top 3. Nadat KP Somerlo (20 kilometer) verreden was, waren de verschillen al wat groter.

De avond werd gedomineerd door Bob de Jong en Bjorn Degandt met de Hyundai i20 R5. Tot en met de vijfde klassementsproef was alles koek en ei, totdat op de 2e omloop van Somerlo er een probleem aan de auto werd ontdekt. “We denken aan een wiellager wat mogelijk kapot is” gaf De Jong aan bij het verlaten van parc fermé.

Opvallend waren de tijden van Jeroen Swaanen en Erik de Wild in de Skoda Fabia R5. Na een warmup in de Monteberg Rally (B) liet de equipe zien waartoe ze in staat zijn. Pas op de derde klassementsproef moeten ze een gat laten en verloren ze kostbare tijd. Het verschil loopt op tot 20 seconden.

Pech was er voor Erik van Loon en Harmen Scholtalbers met de Fabia R5 op KP5 (Asten) waar een deuk in de velg de equipe een mooi resultaat in weg stond. Kort voor de start van Somerlo werd de band gewisseld wat vervolgens weer gevolgen had voor de concentratie van Erik.

Bij de Historics Rally vonden Marcel Ludwig en Jos Huibers met hun machtige Audi A1 Quattro hun waterloo op de 5e klassementsproef. Ook voor hen gold dat ze tot dan toe alle klassementsproeven op hun naam gezet hebben. Of zij morgen herstarten is nog onduidelijk. Dit geeft de leiding in handen van het Deltona Rallyteam uit Schijndel. Coureur Jef van Hooft en navigatrice Edith Gevers hebben met de Lancia Delta Integrale al een flink gat geslagen met de concurrentie van bijna 5 minuten met de nummers 2, Rob Kroot en Barry Janssen met een BMW 320. De derde plaats na de eerste avond is voor Ton Cornelissen en Jeroen van den Broek met de prachtige Triumph TR8.

In de Cross Country Rally gaan Joost Hofmans en Mark van der Spank aan de leiding met de McRae Enduro. Tweede zijn Michiel Becx en Sander van Barschot met de opvallende Mitjet Offroad en de derde plaats is vooralsnog voor Rick Aarts en Nienke Aarts met de Bowler Wildcat. Hofmans lijkt daarmee op koers voor een prolongatie van zijn titel, want ook vorig jaar was hij de snelste in de ELE Cross Country Rally.

Morgen rond 11.30 worden de auto’s weer 1 voor 1 uit Parc Fermé gehaald bij Transportbedrijf De Rooy, waarna er service plaatsvindt. Via het Kerkplein, waar de publieke belangstelling vrijdagavond al groot was, wordt koers gezet richting de klassementsproeven in de regio Eindhoven. De eerste auto zal om 12:28 het startpodium verlaten waarna de strijd op de klassementsproeven weer verder gaat. De strijd in de 55e ELE Rally ligt nog ruimschoots open, met de top drie binnen krap 14 seconden en de top zes nog binnen één minuut van elkaar!

Top 5 55e ELE Rally:

  1. Jasper van den Heuvel – Lisette Bakker – Ford Fiesta R5 – 43 minuten, 32,3 seconden
  2. Bob de Jong – Bjorn Degandt – Hyundai i20 R5 – 43:37.0
  3. Kevin van Deijne – Hein Verschuuren – Skoda Fabia R5 – 43:45.7
  4. Jeroen Swaanen – Erik de Wild – Skoda Fabia R5 – 43:58.4
  5. Erik van Loon – Harmen Scholtalbers – Skoda Fabia R5 – 44:12.2

Foto: Dré Galiart

logo footer wit mob

facebookinstagramtwitter

 

 

  Stichting ELE Rally | Postbus 731, 5600 AS Eindhoven, Nederland  

 

De website van Stichting ELE Rally maakt gebruik van cookies. Door op sluiten te klikken geeft u toestemming voor het plaatsen van deze cookies. Klik hier voor meer informatie.