Wil jij de rallysport van dichtbij meemaken? Dat kan! Join the team en wordt gratis lid van Team ELE! Lid zijn van Team ELE betekent lid zijn van een gezellige club. Het betekent onderdeel uitmaken van een team met een groot hart voor de rallysport, maar ook met een groot hart voor elkaar. Samen maakt Team ELE jaarlijks met trots de organisatie van de ELE Rally mogelijk. Daaromheen worden tal van leuke activiteiten georganiseerd. Dus hou je van gezelligheid en draag je graag op professionele wijze jouw steentje bij? Sluit je dan vandaag nog aan bij Team ELE!

Lid zijn van Team ELE betekent ook het dragen van verantwoordlijkheid. Je wordt immers officieel KNAF Marshal; kortweg 'official' genoemd. Om een idee te geven wat het official zijn inhoud zetten we een aantal zaken voor je op een rijtje:

Een rally-evenement is grofweg opgebouwd uit vier hoofdcomponenten:

- deelnemers
- materiaal
- publiek
- officials, marshals, baanposten.. ofwel; vrijwilligers

Deze laatste groep vormt het soepele samengaan van de eerste drie componenten tijdens een wedstrijd. Ze vormen als het ware de voegen in het metselwerk. Zonder hen werkt het samenspel tussen rijders, materiaal en het publiek niet, dat voor een buitenstaander het gezicht van een rally wedstrijd bepaalt.

 

Als men autosport gezond wil laten zijn, dan zal de basis goed moeten zijn. In deze basis spelen de officials een zeer belangrijke rol. Zij dienen met de juiste kennis en achtergrond ervoor te zorgen dat de wedstrijd op de juiste wijze verloopt. Immers, zonder goede en veilige begeleiding van de autosport, zal een positieve invloed ten aanzien van deelnemers, publiek en overheid niet mogelijk zijn.

Deze doelstelling kan alleen bereikt worden door de official vertrouwd te maken met de problematiek. Hij (zij) dient over de juiste kennis te beschikken en zich volledig in te zetten, want alleen dan kunnen de officials een garantie geven dat een evenement naar ieders tevredenheid verloopt.

De voornaamste taken in het kort:

- het op afstand houden van publiek
- het waarschuwen van opvolgende deelnemers
- het inseinen van hulp
- het zonodig bevrijden van de rijder/navigator

Deelnemers zullen allen onder gelijke omstandigheden een rally moeten kunnen rijden in de geest van, en overeenkomstig met de reglementen. Het is de taak van de official er voor zorg te dragen dat iedere deelnemer een zelfde mogelijkheid en een zelfde behandeling krijgt. Neutraliteit in het beoordelen van situaties en uniformiteit in beslissingen ten opzichte van alle deelnemers is een vereiste. De prestatie van een nationale rijder dient voor een official net zo belangrijk te zijn als de prestatie van een internationale rijder.

Met behulp van cursussen proberen wij jullie vertrouwd te maken met de nodige zaken, waardoor de opbouw en het verloop van een klassementsproef (het belangrijkste onderdeel van een rally) soepel kan verlopen. Hierdoor zullen afwijkingen van het tijdschema van de rally tot een minimum beperkt worden. Deelnemers, organisatie, officials, publiek en pers maar vooral ook omwonenden en lokale overheden kunnen dan ook op het van tevoren door de organisatie gemaakte tijdschema vertrouwen. Dit helpt in belangrijke mate mee om ook in de toekomst rallysport op deze locatie mogelijk te maken.

Ook het milieu profiteert mee van een goede official. Indien immers een klassementsproef deskundig opgebouwd wordt in de vroege ochtenduren en daarna even deskundig en met een goed oog voor detail weer opgeruimd wordt, is vaak niet meer te zien dat er een rally gepasseerd is. Ook dit helpt mee de toekomst van de rallysport veilig te stellen.

Je kan vrijwillig deelnemen aan een KNAF-official-examen. Diegenen die dit examen met goed gevolg hebben afgelegd kunnen dan een KNAF-officiallicentie krijgen. Aan deze officiallicentie zijn geen kosten verbonden en ze is geldig tot 31 december van het lopende jaar. Ieder jaar kan men de licentie kosteloos verlengen op voorwaarde dat men zich in het afgelopen jaar ook daadwerkelijk als official verdienstelijk gemaakt heeft. Tevens is iedere officiallicentiehouder automatisch verzekerd wanneer hij of zij als official ingezet wordt.

Met je officiallicentie op zak kun je jezelf aansluiten bij de officialclub van Stichting ELE Rally. Daarmee wordt je onderdeel van Team ELE, waarmee je natuurlijk jaarlijks de ELE Rally organiseert. Ook zal je meerdere malen in een jaar gevraagd worden om bij andere rally-evenementen als official te komen helpen op een klassementsproef. Je krijgt dan altijd een rallyschild en specifieke proefinformatie.

Tussen de rally's door moet er natuurlijk ook voor de broodnodige ontspanning gezorgd worden. Dit kan variëren van een barbecue tot een puzzelrit. Tevens is er de Nieuwsbrief "DE JUMP" die een paar maal in het jaar uitkomt. Hierin staat het laatste nieuws over het Nederlands rallyseizoen en het gebeuren binnen de officialclub.

 

Zoals je via bovenstaande tabs gelezen hebt, heb je als official een leuke maar ook verantwoordelijke job. Toch is elk rally-evenement weer een dag vol plezier! Allereerst ga je met iedereen of een kleine groep de gehele proef opbouwen. Linten zetten om voor de veiligheid van het publiek en omwonenden te zorgen. Daarna heb je algehele briefing en dan gaat het echt gebeuren. Na afloop ga je ook gezamenlijk alles weer netjes opruimen en is er daarna vaak nog de gelegenheid om gezellig wat te eten en nog wat na te babbelen over de dag. Er gebeurd namelijk van alles op zo'n dag.

Je aansluiten bij ons kost niets. De enige kosten die je hebt, is het investeren van vrije tijd en benzinekosten. Voor een natje en droogje - en bij meerdaagse rally's een overnachting - wordt altijd gezorgd. Heb je nog wat te vragen of wil je jezelf definitief aanmelden als official bij de gezelligste officialclub van Nederland? Vul hier je gegevens in en wij nemen contact met je op. Tot snel!

Wijnand & Cristina
Personeel Stichting ELE Rally

Vul hier uw naam in
SUPER_SIMPLE_FEEDBACK_MESSAGES_ERRORS_PHONE
Vul hier uw e-mailadres in Helaas is dit geen geldig e-mailadres
Schijf een bericht

Wil jij de rallysport van dichtbij meemaken? Dat kan! Join the team en wordt gratis lid van Team ELE!

Lid zijn van Team ELE betekent lid zijn van een gezellige club. Het betekent onderdeel uitmaken van een team met een groot hart voor de rallysport, maar ook met een groot hart voor elkaar.

Lid zijn van Team ELE betekent ook het dragen van verantwoordlijkheid. Je wordt immers officieel KNAF Marshal; kortweg 'official' genoemd. Samen maakt Team ELE jaarlijks met trots de organisatie van de ELE Rally mogelijk. Daaromheen worden tal van leuke activiteiten georganiseerd. Dus hou je van gezelligheid en draag je graag op professionele wijze jouw steentje bij? Sluit je dan vandaag nog aan bij Team ELE!

Meer weten? Mail vandaag nog Saskia, Paul & Wijnand op personeel@elerally.nl en je hoort snel van ons!

Deelnemers ELE Cross Country

logo footer wit mob

facebookinstagramtwitter

 

 

  Stichting ELE Rally | Postbus 731, 5600 AS Eindhoven, Nederland  

 

De website van Stichting ELE Rally maakt gebruik van cookies. Door op sluiten te klikken geeft u toestemming voor het plaatsen van deze cookies. Klik hier voor meer informatie.